Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vigan – koloniální poklad Filipín

Pokud byste se ocitli ve Viganu a netušili byste, ve kterém státě či na kterém kontinentě se nacházíte, pravděpodobně byste při pohledu na zdejší domy a kostely tipovali Španělsko či některou ze zemí Latinské Ameriky. Jenže omyl – tato krásné město s jedinečnou španělskou koloniální architekturou najdete na Filipínách. Tady byste ho nečekali, že?

Vigan je hlavním městem filipínské provincie Ilocos Sur, která se rozkládá na západním pobřeží severní části ostrova Luzon. Žije v něm okolo 50 tisíc obyvatel, je omýváno vodami Jihočínského moře a patří mezi oblíbené turistické destinace. Přestože jde o poměrně malé město, může se pochlubit bohatou historií. Je nejzachovalejším příkladem působení Španělů na Filipínách a díky své unikátní koloniální architektuře bylo v roce 1999 zapsáno na Seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO.

Vigan, Filipíny
Foto: noční ulice Viganu

Příchod Španělů

Vody Jihočínského moře po dlouhá staletí brázdily výhradně čínské obchodní lodě, Evropané se zde tehdy nevyskytovali. Na místě, kde dnes stojí město Vigan se tak původně nacházela osada, v níž přebývali právě obchodníci z Číny. Kotvili zde své lodě a odpočívali během dalekých cest. Svou osadu nazývali „Bi gan“, což v mandarínštině znamená „pěkné pobřeží“. Španělé se u západních břehů filipínského ostrova Luzon poprvé objevili v červnu roku 1572. Netrvalo dlouho a oblast kolonizovali, z původní čínské osady pak udělali město plné honosných paláců a kostelů. Název města změnili na Vigan, aby se jim lépe španělsky vyslovoval.

Zemětřesení Vigan neohrozí

Mnoho úžasných památek z dob španělské koloniální nadvlády se ve Viganu podařilo dochovat ve výborném stavu dodnes. V architektuře města se koloniální španělský styl spojuje s tradičními filipínskými a čínskými prvky, což jí dodává na originalitě. Žádné jiné takové město nikde v Asii nenajdete. Jsou zde k vidění domy, které vlastnili většinou bohatí čínští obchodníci. Pro tyto stavby jsou typické silné cihlové zdi, které dokázaly odolat i silným zemětřesením, které tuto část ostrova od 16. století již několikrát postihly. Historické jádro Viganu dnes tvoří celkem 180 domů, které prochází postupnou rekonstrukcí. Nejvíce koloniálních domů se nachází v oblasti zvané Mestizo. Je na nich patrná kombinace místního, ale také čínského a španělského architektonického stylu.

Vigan, Filipíny
Foto: oblíbený dopravní prostředek 

Ani věřící se nemusí bát

Vigan je ve skutečnosti ostrov, protože je od pevniny oddělen dvěma řekami – Mestizo River a Govantes River. V centru města se nachází dvě velká náměstí Plaza Salcedo a Plaza Burgos. Milovníci nakupování mohou navštívit obchodní centrum či velký trh na jihu. Nepřehlédnutelnou stavbou je St. Paul´s Metropolitan Cathedral, kterou v roce 1790 postavili Augustiniáni. Je postavena ve stylu, kterému se říká „zemětřesné baroko“, tedy tak, aby v případě této přírodní pohromy byly škody na stavbě jen minimální. Největší zajímavostí je, že katedrála nemá ani zvonici, ta se z důvodu bezpečnosti nachází o něco jižněji. Osmihranná stavba byla postavena podle zásad čínského učení Feng-shui a oddělena od kostela byla proto, aby se v případě zemětřesení nemohla do svatostánku zbortit. Uvnitř samotné katedrály se nachází náhrobní kámen filipínské básnířky Leone Florentino.

katedrála ve Viganu, Filipíny
Foto: katedrála ve Viganu

Osobnosti města

S dějinami Viganu je spojeno mnoho významných osobností, nejčastěji jde o bojovníky za nezávislost, kteří za svůj patriotismus zaplatili vlastním životem. Jedním z nich je například páter José Burgos, který byl popraven roku 1872, o více než sto let dříve to byla Gabriela Silangová, která se po smrti manžela rukou Španělů postavila do čela odbojového hnutí, které mělo za cíl sesadit španělské kolonizátory z jejich pozice. Nakonec byla i ona společně se zbylými osmdesáti přívrženci oběšena a jejich těla byla vystavena v několika pobřežních městech. Vilangová byla veřejně popravena 20. září 1763 přímo ve Vilangu. Mnozí místní obyvatelé ji dodnes uctívají jako filipínskou Johanku z Arku. Nejznámějším rodákem Viganu je Elpidio Quirino (1890 – 1956) – šestý prezident Filipín. Ve městě stojí dodnes jeho rodný dům, který je přístupný veřejnosti. Jako průvodce v něm pracuje Edie Quirino, prezidentův vnuk, který poutavě vypráví o životě a poslání svého dědečka. Mnozí obyvatelé Viganu jsou na „svého“ prezidenta velmi hrdí a dodnes se v místní katedrále modlí za jeho duši.

- jap - 

Další články z Filipín: 
Manila - metropole Filipín
Palawan
 

Článek byl zobrazen 4 764 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko