Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Manila - metropole Filipín

Kultura Západu se tady střetává s Východem, městský život s vesnickým, islám s buddhismem, animismem a dalšími náboženstvími, různé národnosti se tu mísí jako v obrovském kotli. Taková je Manila, hlavní město Filipín.

Leží vlastně na ostrově, pojmenovaném Luzon, vedle ústí řeky Pasig do Manilského zálivu. Manila je pravděpodobně nejhustěji osídleným místem na světě, neboť téměř 1,7 milionu obyvatel žijících na 38,55 km² představuje zalidnění 43 079 obyvatel na km²! Pro srovnání, je to zhruba čtyřikrát více než Tokyo a asi 17x více oproti Praze. Pokud ale bereme v úvahu i předměstské oblasti, celkem s více než 14 miliony obyvatel, zalidnění klesá na „pouhých“ 12 550 obyvatel na km².


Autor: Storm Crypt

Historie Manily sahá až do šerého dávnověku a je jisté, že lidé zde žili už velmi dávno. Někdy na počátku našeho letopočtu vznikla na ostrově Luzon opevněná osada Tondo (též Tundun či Tunduk), hlavní město Luzonského království, což byl vlastně malý městský stát. S většími či menšími výkyvy a měnícími se panovníky vydržel až do roku 1570, kdy sem poprvé připluli Španělé. To byl začátek konce, neboť o pár let později evropští nájezdníci porazili zdejšího vládce Sulejmana III. a Manilský záliv se dostal pod španělskou nadvládu. Vydržela až do konce 19. století, s krátkou periodou britské okupace (1762-64). V době, kdy se Filipínci začali proti Španělům bouřit, zasáhli Američané. Roku 1898 obsadili Manilu a vyhnali španělské osadníky, ovšem vzápětí tvrdě potlačili i odpor Filipínců. Boj za nezávislost sice pokračoval, ale americká vojenská vláda se udržela do 2. světové války, kdy sem pro změnu přišli Japonci. Teprve od roku 1946 jsou Filipíny nezávislé, byť zpočátku s mnoha omezeními.

Manila se každopádně stala velmi bouřlivě rostoucím a rozvíjejícím se městem. Bohužel, mnoho historických památek padlo za oběť zmíněným bojům, nebo novým stavbám. Například stará, hradbami obehnaná čtvrť Intramuros, byla téměř úplně zničena během 2. světové války. Některé její části se naštěstí podařilo obnovit, takže i dnes v těchto místech Manily narazíte na ducha minulosti, ať už v podobě starých budov, nebo v atmosféře místa. Trhy se vším možným, kde jako by se čas zastavil, úzké uličky, malé obchůdky...  Rekonstrukcí prošla pevnost Santiago, jeden z turistických magnetů. Mezi dalšími památkami zmiňme katedrálu, univerzitu Santo Tomas, prezidentský palác Malacañang, různé pomníky a památníky aj.

Cílem návštěvy se mohou stát i četná muzea a galerie, kde se dozvíte nejen mnoho zajímavého, ale můžete shlédnout i pozoruhodná umělecká díla. Tak třeba v muzeu ve zmíněné historické čtvrti Intramuros jsou to obrazy španělských i filipínských mistrů, zajímavá je také Filipínská galerie či Národní muzeum.

Kromě původního jádra vznikla metropolitní oblast Manily sloučením 17 dalších měst, které srostly v jednu aglomeraci. Celá oblast tak nemá žádné jasně definované centrum, je to spíše takový městský slepenec. Město je ovšem rozděleno na severní a jižní část řekou Pasig, přes kterou se klene několik mostů. Mezi ty zajímavější patří kamenné mosty Ayala, Makartur, Del Pan, Johns a Quezon.


Autor: Neil Howard

Jak už bylo zmíněno, počítejte s obrovským množstvím lidí, takže mnoho klidu v Manile nenajdete. K tomu samozřejmě vše zakrývající smog, ke kterému značně přispívají různá podivná vozidla. Typické jsou především tzv. Jeepney, přerostlé džípy fungující jako malé autobusy. Všude jezdí velké množství malých motorek, na kterých místní vozí neuvěřitelné náklady lidí či zboží. Většina z nich je vybavena sajdkárou, čímž se přepravní kapacita zmnohonásobuje... Fungují jako taxíky. Nesmíme zapomínat ani na kola a další šlapací dopravní prostředky. Provoz je na evropské poměry velmi divoký, chce to mít opravdu pevné nervy.

Díky pestré historii i současnému kulturnímu míšení je Manila vyhlášena svou kuchyní, kombinující mnoho různých prvků. Restaurace nabízejí pokrmy španělské, čínské, indické i mnohé jiné.

Asi pro málokoho se Manila stane hlavním a jediným cílem dovolené, při cestě na Filipíny je ovšem téměř samozřejmé si město prohlédnout. Bylo by škoda jeho atmosféru nezažít a nepoznat něco ze zdejší pestrosti  a bohatosti.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 5 468 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko