Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

El Nido – objevte kouzlo Palawanu

Pokud byste chtěli strávit dovolenou na jednom z nejkrásnějších ostrovů na světě, vydejte se na filipínský Palawan. Čeká zde na vás nedotčená příroda, čisté moře plné korálů a pestrobarevných ryb i nádherné bělostné pláže – mezi nimi i pláže oblasti El Nido, které se v anketě CNN umístily v patnáctce nejkrásnějších pláží světa.

Ostrov Palawan ležící mezi Jihočínským a Suluským mořem je samostatnou provincií spadající pod Filipíny. Tento protáhlý ostrov měří na délku přibližně 450 km a jeho šířka se pohybuje okolo 40 km. Hlavním městem a administrativním centrem Palawanu je Puerto Princesa nacházející se na východním pobřeží asi v polovině délky ostrova. Palawan je z větší části zalesněný a dosti hornatý, jeho nejvyšším vrcholem je 2086 metrů vysoká hora Mount Matalingahan. Pobřeží je členité a ve vodách v blízkosti ostrova je roztroušeno obrovské množství ostrůvků a útesů.

El Nido

Přírodní poklady Palawanu

Mezi největší zajímavosti Palawanu patří Národní park Puerto-Princesa Subterranean River, který byl v roce 1999 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Součástí tohoto parku je nejdelší doposud známá podzemní řeka, která ústí přímo do Jihočínského moře a také jeskyně Tabon, v níž byly objeveny lidské kosterní pozůstatky. Jejich stáří je odhadováno na 22 tisíc let, jde tak o jeden z nejstarších nálezů lidských pozůstatků v Asii. Dalším velmi atraktivním národním parkem jsou korálové útesy Tubataha, které byly rovněž vyhlášeny přírodní památkou UNESCO.

Tropický ráj

Palawan se stal vyhledávanou ekoturistickou destinací. Turismus není na ostrově ještě rozvinut v takové míře, jako známe z jihu Evropy či severu Afriky, je oblast na turistickém ruchu zcela závislá. Dříve byl hlavním zdrojem obživy místních obyvatel zejména rybolov, cestovní ruch jej však již ve výdělcích převálcoval. Dnes zde již najdeme několik vyhlášených turistických center, přesto má Palawan stále pověst nezkaženého tropického ráje s milými lidmi a krásnou nedotčenou přírodou.

El Nido

Pestrý podmořský život

Jednou z nejnavštěvovanějších oblastí je municipalita El Nido nacházející se v severní části ostrova. Zaujímá plochu 465 kilometrů čtverečních a žije zde okolo 36 tisíc obyvatel. Stejnojmenná zátoka El Nido, stejně tak jako zátoka Baciut Bay lákají na nádherné pláže lemované vápencovými útesy a jedinečné, průzračně čisté moře. Podle CNN patří pláže v El Nido mezi patnáctku nejkrásnějších pláží z celého světa. Jsou tvořeny jemným bílým pískem, lemovány hustou tropickou vegetací a omývány křišťálovými vodami plnými pestrobarevných ryb. Oblast El Nido je tak známá především mezi milovníky potápění a šnorchlování, v okolních vodách jsou totiž dokonalé podmínky pro pozorování podmořského života. Vyzkoušet však můžete také spoustu dalších vodních sportů, jako je například jízda na vodním skútru či kajaku.

El Nido

Mořský park El Nido

El Nido je na severu lemováno úžinou Linapacan, na východě jej ohraničuje Suluské a na západě Jihočínské moře. V zátokách El Nido Bay a Bacuit Bay je rozeseto kolem 45 ostrovů a ostrůvků, z nichž každý se může pochlubit jedinečnými geologickými útvary. Skály a vápencové útesy, které se na těchto ostrovech nachází, jsou velmi podobné těm, které známe z vietnamské zátoky Ha Long Bay, ostrova Krabi v Thajsku nebo z čínského Guilinu. Nejvyšší vrchol El Nida najdeme na ostrově Cadlao Island, kde se zemský povrch zvedá do výšky úctyhodných 640 metrů nad mořem. Oblast je tak doslova přehlídkou geologické rozmanitosti Filipín, stejně tak však potěší i nadšené biology, protože je bohatá i na výskyt nejrůznějších druhů fauny a flory - žije zde více jak 320 živočišných druhů. Právě zde byla roku 1984 vyhlášena první želví rezervace na Filipínách a v roce 1998 bylo El Nido vyhlášeno mořským národním parkem.

El Nido

Aktivní i pasivní dovolená

El Nido je místem, které vás ohromí svou krásou a zároveň vám poskytne spoustu možností pro prožití aktivní i odpočinkové dovolené. Pokud vás už nebude bavit polehávání na plážích, můžete se věnovat některému ze zmiňovaných vodních sportů, vydat se na projížďku na člunu kolem pobřeží, navštívit okolní laguny, jeskyně a skryté zátoky poskytující dokonalé soukromí, nebo si dát do těla při trekkingu či lezení po vápencových skalách. O jedinečné zážitky nebude nouze. Vzhledem k tomu, že je El Nido ještě spíše poklidným koutem Palawanu, očekávejte spíše jednodušší formy ubytování i menší rodinné restaurace, kde si však pochutnáte na výtečných darech moře upravených na všechny možné způsoby.

- jap -

Článek byl zobrazen 10 768 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko