Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rýžové terasy filipínských Kordiller - dílo lovců lebek

Jako osmý div světa jsou často označovány tisíce let staré rýžové terasy nacházející se v pohoří Cordillera Central na filipínském ostrově Luzon. Rozkládají se na ohromné ploše v nadmořské výšce 1500 metrů a byly postaveny jen s pomocí primitivních nástrojů. Jsou jedinečným dílem lidských rukou, které přečkalo staletí.

Ostrov Luzon, který je na západě omýván Jihočínským, na jihu Suluským a na východě Filipínským mořem, je největším ostrovem Filipínské republiky nacházející se v jihovýchodní Asii. Jeho rozloha činí téměř 105 tisíc kilometrů čtverečních a žije na něm okolo 40 milionů obyvatel. Je tedy nejen největším, ale také nejlidnatějším ostrovem Filipín. Luzon má značně členité pobřeží, které je tvořeno množstvím poloostrovů, zálivů a zátok, zejména pak v jeho jižní části.

Krásy luzonských hor

Přes ostrov se táhnou dvě horská pásma - Centrální Kordillery a Sierra Madre. Rozsáhlému pohoří Centrální Kordillera v severní částí ostrova dominuje vrchol Mt. Pulong dosahující nadmořské výšky 2 928 metrů, který je druhou nejvyšší horou Filipín. Pohoří Cordillera Central se pyšní nádhernou přírodou a je tam lákadlem pro všechny milovníky turistiky a dobrodružství. Pokochat se zde můžete jak úchvatnými přírodními scenériemi, tak i úžasným dílem člověka - rýžovými terasami.

rýžové terasy

Pod ochranou UNESCO

Rýžové terasy nacházející se na ostrově Luzon jsou souhrnně nazývány jako rýžové terasy filipínských Kordiller. Jejich stáří je odhadováno na dva tisíce let a pro svou jedinečnost byly v roce 1995 zapsány na Seznam památek světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Luzonské rýžové terasy zaujímají rozlohu úctyhodných 10 360 kilometrů čtverečních a najdeme je ve výšce 1500 metrů nad mořem. Základem každé terasy byla masívní, někdy až 16 metrů vysoká zeď na dně údolí. Ta kopírovala terén okolních kopců a jakmile byla dokončena, pokračovalo se nad ní další zdí, která měla menší převýšení. Během staletí zde tak vznikl rozsáhlý komplex teras, který dosáhl až k samotným vrcholkům hor. Asi nejznámější rýžové terasy se nachází v Banaue v provincii Ifugao - právě zde jsou nejpůsobivější a nejvíce fotogenické.

Odolní Ifugaové

V dávných dobách tyto rýžové terasy do horských svahů vytesali příslušníci horského kmene Ifugaů pouze pomocí primitivních nástrojů, zato však s dostatečnou znalostí vodní mechaniky a s dovedností při vytváření kamenných zdí. Dílo, které zde Ifugaové vytvořili během dvou tisíc let je důkazem jejich píle a úsilí. Tito lidé, jichž dnes v luzonských horách žije okolo 100 tisíc, byli dříve považováni za obávané lovce lebek. Nedokázali si je podmanit dokonce ani španělští kolonizátoři, protože Ifugaové nesnášeli jakýkoliv náznak dominance. Až do 19. století tak toto etnikum žilo v Centrálních Kordillerách poměrně izolovaně a udržoval si svůj tradiční způsob života.

Jak spoutat prameny

Voda byla na rýžové terasy často přiváděna z velkých vzdáleností pomocí bambusových akvaduktů, které byly vymyšleny tak důmyslně, že bez problémů překračují mnohé kaňony a strže Kordiller. Prameny byly skrze bambusové trubky, vodopády a kaskády svedeny do kanálů, které směřovaly po terasách dolů a tak vznikl skutečně dokonalý zavlažovací systém, kterým byla blahodárná vláha přiváděna až k rýžovým sazenicím.

rýžové terasy

Pěstitelé, zůstaňte!

Rýžové terasy filipínských Kordiller jsou stále funkční, ale zájem o pěstování rýže na nich v posledních desetiletích upadá. Mladí lidé již nechtějí podstupovat takovouto každodenní dřinu a raději odcházejí za prací do velkých měst. Terasy tak pomalu chátrají a udržet je v dobrém stavu je téměř nadlidský úkol, zejména kvůli jejich rozlehlosti. Filipínská vláda se tak společně s organizací UNESCO rozhodla finančně podporovat místní obyvatelstvo, aby se i nadále pěstování rýže na terasách věnovalo. Jedině tak zůstanou zachovány pro další generace. Filipínské Kordillery ukrývají ještě jeden poklad, tentokrát ale nehmotný. Jde o písně zvané “hud hud”, které se zpívají právě při sklizních rýže. Příběhy, které jsou v písních obsaženy trvají v plné verzi i několik dní. Jsou proto natolik unikátní, že je organizace UNESCO zařadila na seznam světového dědictví nehmotné kultury.

Nákupy v Baguio

Skutečným centrem rýžových teras filipínských Kordiller je město Banaue, ale je možné se k nim vydat také z cca 50 km vzdáleného města Baguio, které nabízí několik zajímavostí. Tou první je například Mine View Park, odkud se naskýtá překrásný výhled na hory v okolí města. Ve městě se nachází také Lourdes Grotto - umělá jeskyně, která se díky několikerému zjevení Panny Marie v roce 1858 stala významným poutním místem. Jeskyně je navštěvována zejména o velikonočním svatém týdnu. Abyste se do jeskyně dostali, musíte zdolat 252 schodů. Teprve poté můžete u sochy Panny Marie zapálit svíčku a pomodlit se. V Baguio se nachází také letní sídlo filipínské prezidentky, které se nazývá Mansion House. Zajímavá je rovněž místní botanická zahrada se skanzenem a vynechat byste neměli ani návštěvu místního trhu, který se z centra města táhne v délce několika kilometrů.

Zavěšený hřbitov

Z Baguio je poté možné se přemístit například do vysokohorského centra Sagada, jehož okolí je více než zajímavé. Přes Echo Valley a Calvary Hill se můžete vydat k věhlasnému zavěšenému hřbitovu. Na pískovcové skalní stěně je zde zavěšeno množství rakví. Další takovéto unikátní pohřebiště se pak nachází v jeskyni Lumiang nedaleko Sagady. Nejstarší rakve jsou staré cca 500 let a nejnověji zde byly lidské ostatky uloženy před necelými 15 lety. Pokud se vydáte na tříhodinový výstup na nedalekou horu Mt. Ampacao, která dosahuje výšky 1898 metrů nad mořem, budete mít za odměnu Sagadu a její hornaté okolí jako na dlani.

- jap -

Článek byl zobrazen 11 691 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko